100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Får

Fårkebab med couscoussallad

animal icon
Får
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
En tallrik med en härlig sallad och kebabspett

Vår produkt

Fårfärs från Smak av Gotland i sin smarta förpackning som använder 70% plast.

Fårfärs

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårfärs ska genomstekas för bästa smak och textur.

Fårfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Ingredienser

  • Fårkebab
  • 600 g fårfärs
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Couscoussallad
  • 2 dl couscous
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 1/2 st gurka
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st schalottenlök
  • Tomatsås
  • 2 dl krossade tomater med chili
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • 1/2 st kruka bladpersilja
  • 2 dl gräddfil

Gör så här

    1. Hacka lökarna och fräs dem i olivolja med tomatpuré i en gryta.
    2. Tillsätt 2 dl vatten och koka upp.
    3. Häll i couscous, ta av grytan från värmen och rör runt med en gaffel, låt stå och svälla under lock.
    4. Ta ut den riktigt kalla färsen från kylen och blanda i saltet och kryddorna.
    5. Forma till 8 st kebabrullar, sätt dem på spett och grilla dem på grillen eller i ugnen på 200° tills de är genomstekta.
    6. Under tiden, skär bitar av paprika och gurka, blanda ned i couscousen och smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.
    7. Koka upp de krossade tomaterna och smaka av med salt, peppar och olivolja.
    8. Servera de nygrillade spetten med couscoussalladen och den heta tomatsåsen samt gräddfil.
    9. Tips! Arbeta köttfärsen så lite som möjligt för saftigare kebab. Låt grillpinnarna ligga i vatten 2 minuter innan så brinner de inte upp på grillen. Använd stektermometer.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander