100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris, Nöt

Kebab av färs med vitlökssås och hembakat pitabröd

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Grillat
Strimlor av kebab ligger på en skärbräda med pitabröd, vitlökssås och andra tillbehör runtom.

Vår produkt

Blandfärs från Smak av Gotland i smart förpackning som använder 70% mindre plast,

Blandfärs

Med nöt- och fläskkött av hög kvalitet från gotländska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god blandfärs. Vår blandfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfär, passar utmärkt till rätter där man vill ha en bra bindning. T.ex. köttbullar och hamburgare.

Tänk på att färs alltid ska genomstekas.

Blandfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Ingredienser

  • 500 g Smak av Gotland blandfärs 
  • 1 ägg 
  • 1 gul lök 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2 msk paprikapulver 
  • 1 msk gurkmeja 
  • 1 msk spiskummin 
  • 2 krm citronjuice  
  • 0,75 dl finhackad persilja 
  • Salt  
  • Peppar 
  • Bakplåtspapper 
  • Smör och rapsolja till stekning 

Pitabröd (eller köp färdiga)

  • 2,5 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 0,5 tsk Salt 
  • 2 dl tjock yoghurt (grekisk eller turkisk) 
  • Olja 

Taboulleh-liknande sallad

  • 4 portioner matvete 
  • 400 g persilja 
  • 1 kruka mynta 
  • 4 tomater 
  • 1 liten röd lök 
  • 2 citroner 
  • 0,5 dl olivolja  
  • 1-2 tsk salt 

Vitlökssås

  • 2 dl tjock yoghurt (grekisk eller turkisk) 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 msk olivolja  
  • Salt 

Tillbehör

  • Sallad 
  • Feferoni 
  • Finstrimlad röd lök 

Gör så här

      Köttet
    1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Dela kebabsmeten i 8-10 delar och lägg mellan två bakplåtspapper. Kavla kebabsmeten, mellan baklåtspapper, till ca 2-3 mm tjocklek
    2. Hetta upp en stekpanna eller stekhäll till medelhög till hög värme. Dra av det ena bakplåtspappret från den kavlade kebaben och lägg kebaben med det kvarvarande bakplåtspappret uppåt i stekpannan. Stek någon minut innan du drar av det andra bakplåtspappret och vänder kebaben. Stek tills den är gyllene båda sidorna
    3. Om du har plats stekhällen kan du steka flera samtidigt, annars stek en åt gångenoch lägg dem i en hög medans resten blir klara för att hålla värmen 

    När alla är klara skär du dem i ca 1-1,5 cm strimlor och serverar med varma pitabröd.

      Pitabröden
    1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en kladdig deg. Dela degen i 4 bitar, blöt händerna med en skvätt neutral olja och rulla degbitarna till bollar. Platta till och låt ligga bakplåtspapper
    2. Hetta upp en stekpanna eller stek muurika i en skvätt olja ca 3-4 minuter per sida
    Låt ligga insvepta i en ren kökshandduk tills du ska äta.
      Taboulleh-salladen 
    1. Koka matvete enligt instruktionerna förpackningen. Skölj med kallt vatten och ställ åt sidan
    2. Finhacka persilja och mynta. Skär tomaterna i stora klyftor, pilla bort det våta innanmätet och skär tomatköttet i små bitar
    3. Skala och fnhacka rödlöken.
    4. Blanda matvete, persilja, mynta, tomat och rödlök i en skål. Blanda ner juice från två citroner och olivolja. Smaka av med salt. 
    Vitlökssås 
    Blanda yoghurt, en pressad vitlöksklyfta och olivolja. Smaka av med salt.  Servera med sallad, strimlad lök och fefferoni. Smaklig spis!

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander