100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Japansk nötstek med glasnudelsallad

animal icon
Nöt
fork icon
6 portioner
clock icon
Helstekt
Ett serveringsfat fotat ovanifrån med skivat nötkött, pak choi och nudlar i en glimmande sås som ser ut att lukta och smaka gott.

Vår produkt

Nötstek i vakuumförpackning

Nötstek

Fransyskan är rund och kommer från djurets rygg- och magparti. Eftersom fransyskan är stor är det vanligt att du köper mindre bitar av fransyskan i butiken.

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn sedan köttet runt om, i smör och olja. Stek sedan i ugn på 125 grader till innertemperatur på 62 grader (för rosa kött). Låt steken vila ett tag innan servering.

Ingredienser

  • 1 kg Smak av Gotland nötstek
  • Steksnöre
  • Salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Smör
  • Rapsolja

Glasnudelsallad

  • 200 g glasnudlar
  • 1 morot
  • 100g rödkål
  • 100g pak choi
  • Koriander eller thaibasilika

Sås

  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 0,5 buljongtärning, nötkött
  • 2 dl vatten

Gör så här

    1. Ta fram köttet i god tid innan du planerar att börja laga maten och låt det bli rumstempererat. Ca 1 h är bra. 
    2. Putsa bort eventuella hinnor från köttet och bind upp med steksnöre, detta hjälper till att en jämnare tillagning av köttet
    3. Skala och skär moroten i munsbitar, strimla rödkålen och klyfta pack choien Sätt ugnen 125 grader över och undervärme.
    4. Hetta upp en stekpanna till hög värme med smör och rapsolja i. Släng ner vitlöksklyftorna i stekpannan och låt dem ligga kvar under tiden du bryner köttet alla sidor
    5. Lägg köttet i en ugsnfast form och placera en stektermometer i köttet. Du vill att stektermometern sitter med toppen i den tjockaste delen av köttet. Placera ugnsformen i mitten av ugnen i ca 1h eller tills termometern är 60-65 grader. Vid 60 grader är köttet fortfarande ganska rosa insidan men närmre 65 är det genomlagat
    6. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Skala och klyfta den gula löken. Tillsätt allt i samma stekpanna som du tidigare stekte köttet i, du behöver inte diska ur den den kommer att ha smak från köttet kvar. Låt allt fräsa ett par minuter innan du tillsätter vatten och smular ner buljongtärningen och tillsätter soja, socker och risvinäger. Låt puttra ett par minuter innan du ställer den åt sidan
    7. I en ren stekpanna steker du först pak choi utan matfett. Ta ur den när den börja mjukna och en fin yta. Tillsätt rapsolja och woka morot och rödkål hög värme
    8. Tillaga risnudlarna enligt förpackningen.
    9. Ta ut köttet och låt det vila minst 10 minuter innan du börjar skära i det.
    10. ett stort fat blandar du risnudlarna med grönsakerna. Skär upp köttet och lägg det ovanpå salladen. Toppa till sist med såsen och koriander eller thaibasilika

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander