100%
GOTLÄNDSKT KÖTT

Välj gotländskt kött

Det har gått få förbi att det saknas svenskt nötkött i hyllan. Tillgången under året brukar variera och just under början på året brukar det slaktas färre djur. Nu är bristen ovanligt stor och den förutspås vara minst under hela 2025. 

Vad är det då som orsakar bristen? Isabella Moretti, VD på branschorganisationen Svenskt Kött summerar här kort och gott: ”Det är brist på nötkött, det är brist på djur och det är framförallt brist på bönder”. Sverige importerar mycket kött och då är det svårt för våra bönder att tänka långsiktigt och våga investera. Tvärtom stängs svenska gårdar i rasande takt och antalet nötdjur i Sverige är lägre idag än på 1800-talet. 

Vi på Protos, som står bakom Smak av Gotland, jobbar långsiktigt på ön och vi är en trygg partner för våra bönder. Vi möjliggör tillväxt och utveckling tillsammans med våra bönder genom att ta ansvar från långt innan kalvarna föds till att vara ett stöd i vardagen. När våra bönder vill expandera sin verksamhet finns vi där som ett stöd och bollplank. 

Vi i vår tur märker att det saknas kött på marknaden eftersom våra butiker vill köpa mer från oss. Vi har därför valt att prioritera våra trogna kunder, pausa produktionen av vår storpack av nötfärs och på de produkter där det finns möjlighet så sprider vi våra leveranser så att så många butiker som möjligt får något att lägga i hyllan. På det sättet tar vi vårt ansvar för att så många som möjligt kan välja svenskt nötkött.