100%
GOTLÄNDSKT KÖTT

Produkter

Upptäck vårt sortiment

Smak av Gotland – Sveriges största regionala konceptvarumärke inom kött. Vi erbjuder ett unikt sortiment av kött från nöt, gris och lamm. I sortimentet finns ett brett urval av traditionella styckningsdetaljer men också fler ”nygamla” detaljer som vi vill lyfta fram. 

Person med bricka fylld av högrev, rotsaker, svamp och örter
category
post_tag
placement
recepttype
portioner
Blandfärs från Smak av Gotland i smart förpackning som använder 70% mindre plast,

Blandfärs

Med nöt- och fläskkött av hög kvalitet från gotländska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god blandfärs. Vår blandfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfär, passar utmärkt till rätter där man vill ha en bra bindning. T.ex. köttbullar och hamburgare.

Tänk på att färs alltid ska genomstekas.

Blandfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Entrecôte i vakuumförpackning

Entrecôte

Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Köttet kan stekas helt, som rostbiff eller i skivor. Entrecôte i skivor kan även grillas.

Rumstemperera köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn entrecôten, hel eller i skivor, i smör och olja. Stek i ugn på 125 grader till en innertemperatur av 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Entrecôte (en skiva)

Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Entrecôte i skivor kan stekas eller grillas.

Rumstemperera köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn skivorna i både smör och olja. Stek sedan i ugn på 125 grader till en innertemperatur av 55 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Entrecôte i skivor i tråg

Entrecôte (skivor)

Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Entrecôte i skivor kan stekas eller grillas.

Rumstemperera köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn skivorna i både smör och olja. Stek sedan i ugn på 125 grader till en innertemperatur av 55 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Fårentrecote

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårentrecôte blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Fårfärs från Smak av Gotland i sin smarta förpackning som använder 70% plast.

Fårfärs

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårfärs ska genomstekas för bästa smak och textur.

Fårfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Fårfilé

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårfilé blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Fårrostbiff

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårrostbiff blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Fårstek

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Fårsteken lämpar sig för att helstekas i ugn där du binder köttet till en hel stek.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårstek blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Fårytterfilé

Fårkött är mört, saftigt och lätt att tillaga. Precis som lammkött blir det gott på grillen, i stekpannan och i ugnen.

Fårkött tillagar du aningen längre tid än lamm och får då ett kött där smaken träder fram tydligare och med fler toner. 

Fårytterfilé blir bäst med följande innertemperaturer:

Rare 55°C

Medium 60-65°C

Well done 70°C

Flankstek i vakuumförpackning

Flankstek

Flanksteken är en mör styckningsdetalj från sidan av nötdjuret som passar mycket bra att grilla.

Grilla över glöd/medelvärme på gasol, och grilla tills innertemperaturen är 58°, ca 6 min. Vänd Flanksteken ett par gånger under grillning. Låt köttet vila någon minut innan det skärs upp. Tänk på att skära köttet tvärs över muskelfibrerna.

Flapsteak i skivor i tråg

Flapsteak

Flapsteak liknar flanksteken men har tjockare fibrer och mer fett. Den passar bäst att grilla eller steka på hög värme i stekpanna. När köttet skivas upp ska det göras tvärs över fibrerna, gärna i skivor på ca 1-2 cm.

Fläskfilé i vakuumförpackning

Fläskfilé

Fläskfilén sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Filén är den möraste biten på grisen.

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt, vitpeppar, vitlök och salvia. Bryn sedan filén runt om och stek sedan i ugn på 125 grader till en innertemperatur av 60 grader. Låt köttet vila en stund innan det serveras. Smaksätt gärna med vitlök, salvia eller rosmarin.

Flaskkarre i vakuumförpackning

Fläskkarré

Fläskkarrén sitter mellan huvud och kotlettrad. 

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt och peppar. Bryn sedan köttet hel eller i skivor i smör och olja. Stek i ugn på 150 grader till en innertemperatur på 75 grader. Vila köttet innan servering.

Två skivor fläskkotlett i sin förpackning

Fläskkotlett

Fläskkotlett är skivad fläskytterfilé, som i sin tur skärs ur benfri kotlettrad som sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. På fläskkotletten sitter fettet som en kappa snarare än insprängt som i till exempel karré. Med rätt tillagning - inte för länge - ger fettkappan ifrån sig fantastisk smak och du får ett saftigt kött.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt.

Fläskytterfilé

Fläskytterfilén skärs ut ur benfri kotlettrad och sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att man delar den på längden.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt långsamt.

Gutewurst

Vår smakrika grillkorv har 76% kötthalt och är kryddad med grovmalen svartpeppar, färsk vitlök, paprika och muskot.

Högrev i vakuumförpackning

Högrev

Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals.

Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till att mala ner till en färs som blir saftig och har mycket smak.

Högrevsfärs

Vår högrevsfärs innehåller oxbringa vilket ger ett saftigt och smakrikt resultat. Den passar utmärkt till att göra exempelvis hamburgare eller köttbullar på.

Högrevsfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Lammentrecôte i tråg

Lammentrecôte

Lammentrecôte är samma del som entrecôte från nötdjuret. Men den från lamm är mycket mindre. Därför är en lammentrecôte lagom för en portion.

Köttet är gott att grilla och tack vare sin höga fetthalt är den lättgrillad. Entrecôten kan marineras eller smaksättas med glaze. När köttet fått yta vid grillningen kan du flytta den åt sidan och så steks den färdig i den svalare delen av grillen.

Lammfärs från Smak av Gotland i en förpackning fotad ovanifrån.

Lammfärs

En mild och rund smak och med fetthalt på ca 15 % gör lammfärs utmärkt för saftiga köttbullar, spett och färsbiffar.

Lammfärsrätter som är klassiska är grekisk moussaka, gotländsk lammsmäcka (pannbiff), köttfärslimpa mm. Lammfärs passar även till hamburgare, köttfärssås och tacos. Stek den så att den är lite rosa eller tills den blir genomstekt. Gott att smaksätta lammfärsen med tomat, paprikapulver, chili, ingefära, örter och citron.

Lammfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Lammfilé i tråg

Lammfilé

Lammfilén är mycket mör och ganska liten, den sitter på undersidan av kotlettraden/sadeln.

Stek filén hastigt i panna. Om du köper en hel sadel finns ofta innerfilén kvar på undersidan och är lätt att stycka ur.

Lammkorv

Vår grovmalda lammkorv har 92% kötthalt. Den är helt fri från fläsk och består av 61% lamm och 31% nötkött. Lammkorven är smaksatt med vitlök, tomat, basilika, timjan och oregano.

Lammrostbiff

Lammrostbiffen är en ministek som äts på samma vis som vanlig lammstek.

Lammrostbiffen passar bäst att helstekas i ugn med en innertemperatur på ca 57 grader (rött kött), 65 grader (rosa kött) eller 75 grader (helt genomstekt). Viktigt att låta köttet vila innan du skär upp det, i ca 10 minuter. Rostbiffen kan grillas med indirekt grillning.

Lammstek i vakuumförpackning

Lammstek

Lammstek är en lättlagad och omtyckt styckdetalj. Den kan ätas varm eller kall serverad med sås, sallad och potatis i någon form.

Lammsteken lämpar sig för att helstekas i ugn. Bind köttet till en hel stek. Finns benet kvar så ger det extra smak till köttet. Om du istället har en urbenad stek så fyll gärna den med kryddor, grönsaker eller kanske svamp. Det är gott att späcka steken med hela vitlöksklyftor.

Ugnstekt: Beräkna ca en timme per kilo i 175 grader. Man kan bryna den i stekpanna och sedan laga den färdig i ugn på en lägre temperatur (70-125 grader) för att få en jämnare stekeffekt och en saftigare stek. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70 grader. Vill du ha den rosafärgad så ta ut steken vid 60-65 grader. Låt köttet vila en stund, ca 10 minuter, innan det skärs upp.

Lammytterfilé i skivor i tråg

Lammytterfilé

Lammytterfilé är mört och smakar fylligt. Köttet serveras rosa eller rött och gärna med en knaprig stekyta.

Köttet kan benas ut och skäras till noisetter och steks i panna i både smör och olja. För att inte köttet ska bli helt genomstekt så stanna vid en innertemperatur på 60 – 65 grader. Vila köttet en stund, ca 10 minuter innan du skär upp det. Kött i skivor steks i panna två – fem minuter per sida (beror på hur tjocka de är).

Lövbiff i skivor i tråg

Lövbiff

Lövbiff är innanlår (sitter på lårets insida) och är skuret i tunna skivor. För att tillaga lövbiff kan du krydda köttet och steka i olja ca ½ minut per sida på högsta värmen.

Tips! Det blir gott om du fyller lövbiffen med t ex färskost och sedan rullar ihop den och fäster den med en tandpetare. Stek sedan i smör på hög värme ½-1 minut på varje sida.

Notbog i vakuumförpackning

Nötbog

Nötbogen är en framdelsmuskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Köttet är magert och smakrikt.

Nötbogen passar mycket bra till långkok, t ex Sjömansbiff, Porterstek och Tjälknöl. Jämfört med högreven är nötbogen ett magrare kött.

Nötfärs 1000 g

Med nötkött av hög kvalitet från gotländska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god nötfärs. Vår nötfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfär, passar utmärkt till rätter där man vill åt en tydlig köttsmak. T ex köttfärssås och gryträtter.
Prova även vår Högrevsfärs som höjer smaken på hamburgaren.

Nötfärs 12 % är utmärkt att använda till hamburgare, köttbullar och pannbiffar. Krydda med salt och peppar och tänk på att färsen alltid ska vara genomstekt.

Nötfärs 1600 g

Med nötkött av hög kvalitet från gotländska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god nötfärs. Vår nötfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfär, passar utmärkt till rätter där man vill åt en tydlig köttsmak. T ex köttfärssås och gryträtter.
Prova även vår Högrevsfärs som höjer smaken på hamburgaren.

Nötfärs 12 % är utmärkt att använda till hamburgare, köttbullar och pannbiffar. Krydda med salt och peppar och tänk på att färsen alltid ska vara genomstekt.

Nötfärs från Smak av Gotland fotograferad i sin förpackning, rakt ovanifrån.

Nötfärs 500 g

Med nötkött av hög kvalitet från gotländska gårdar som råvara har vi malt en riktigt god nötfärs. Vår nötfärs, som är paketerad i en skyddande atmosfär, passar utmärkt till rätter där man vill åt en tydlig köttsmak. T ex köttfärssås och gryträtter.
Prova även vår Högrevsfärs som höjer smaken på hamburgaren.

Nötfärs 12 % är utmärkt att använda till hamburgare, köttbullar och pannbiffar. Krydda med salt och peppar och tänk på att färsen alltid ska vara genomstekt.

Nötfärsen kommer i en smart förpackning som är smidig att transportera och hantera, och som använder 70% mindre plast än alternativ i tråg.

Nötstek i vakuumförpackning

Nötstek

Fransyskan är rund och kommer från djurets rygg- och magparti. Eftersom fransyskan är stor är det vanligt att du köper mindre bitar av fransyskan i butiken.

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn sedan köttet runt om, i smör och olja. Stek sedan i ugn på 125 grader till innertemperatur på 62 grader (för rosa kött). Låt steken vila ett tag innan servering.

Oxfile i vakuumförpackning

Oxfilé

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Stekt hel oxfilé: Ta fram köttet i rumstemperatur i ca 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Brynsedan filén runt om i smör och olja. Stek sedan färdigt i ugn i 125 grader till en innertemperatur på 60 grader (för rosa kött). Låt köttet vila innan servering.

Oxfile i skivor i tråg

Oxfilé (skivor)

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Paprika & oreganokorv

Vår paprika & oreganokorv har 90% kötthalt. Den är kryddad med paprika, chilipeppar, vitlök och oregano. Korven är lik chorizo fast mildare, den har en smakrik chiliton utan att bli för het.

Picanha

Picanha (även kallat rostlock med kappa eller rostbiffslock) har relativt grova fibrer och är ett kött med mycket smak. Picanha är ett grovtrådigt och smakrikt kött som passar bäst med enkel smaksättning. För att få köttet så mört som möjligt är det viktigt att det skärs tvärs över muskelfibrerna efter tillagning.

Ramslök & timjankorv

Vår ramslök & timjankorv har 90% kötthalt. Ramslök är en typisk gotländsk krydda som växer vilt på vår kulinariska ö. Den är en underbar smaksättare som dessutom får en finare och rundare smak när den värms. Ramslök har en lätt, mild arom och smakar som en blandning av gräslök och vitlök.

Rostasfile i vakuumförpackning

Rostasfilé

Rostas är den lilla delen av rostbiffen – ett gott alternativ till oxfilé.

Ta gärna fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn sedan köttet, helt eller i skivor, i både smör och olja. Stek färdigt köttet i ugn i 125° till en innertemperatur på 55-58° (för rosa kött). Viktigt att låta köttet vila en stund innan servering.

Rostbiff i vakuumförpackning

Rostbiff

Rostbiffen sitter vid djurets ryggslut och är ett mört och smakrikt kött. Rostbiff passar både att steka och grilla.

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda steken med salt och peppar. Bryn sedan rostbiffen runt om i smör och olja. Stek rostbiffen i ugn på 125 ° till en innertemperatur på 58-62° (för rosa kött). Låt rostbiffen vila innan servering.

Rostbiff kan också skäras i skivor och stekas eller grillas.

Stekning

Häll olja i en varm stekpanna och stek på full effekt ca en minut på varje sida (för rosa kött). Tillsätt en klick smör, stäng av värmen och stek vidare i ca två minuter. Glöm inte att vända köttet under stekningen. Vill du ha genomstekt kött istället så stäng inte av värmen utan sänk den istället med en tredjedel och stek sedan någon minut till.

Grillning

Grilla rostbiffen ca 15 cm över glöden (alternativt på full effekt på gasolgrill), en minut på varje sida tills biffen får fin färg. Flytta köttet åt sidan och fortsätt grilla i ca två minuter till eller till innertemperaturen når 58°. Glöm inte att vända köttet ofta under grillningen. Låt sedan köttet vila en stund innan servering.

Ryggbiff i vakuumförpackning

Ryggbiff

Rumstemperera gärna köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn därefter biffen i både smör och olja. Stek färdig i ugn på 125° till en innertemperatur av 60° för rosa kött. Låt köttet vila innan det serveras. Ryggbiff passar även utmärkt att skiva och lägga på grillen eller steka i stekpanna.

Steka: För ett rosa kött stek såhär: Salta och peppra. Stek 1 min per sida på full effekt. Stäng av plattan och stek vidare i pannan i 2 min. Vänd då och då. Stek gärna med extra peppar och färska örter. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Grilla: Grilla biffarna 15 cm över glöden eller på full effekt på gasolgrill, 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Flytta köttet lite åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Ryggbiff (en skiva)

Biffraden sitter på bakre ryggpartiet och är ett mycket mört kött.

Rumstemperera gärna köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn därefter biffen i både smör och olja. Stek färdig i ugn på 125° till en innertemperatur av ca 60° för rosa kött. Låt köttet vila innan det serveras. Ryggbiff passar även utmärkt att lägga på grillen eller steka i stekpanna.

Steka: För ett rosa kött stek såhär: Salta och peppra. Stek 1 min per sida på full effekt. Stäng av plattan och stek vidare i pannan i 2 min. Vänd då och då. Stek gärna med extra peppar och färska örter. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Grilla: Grilla biffarna 15 cm över glöden eller på full effekt på gasolgrill, 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Flytta köttet lite åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Ryggbiff (skivor)

Biffraden sitter på bakre ryggpartiet och är ett mycket mört kött.

Rumstemperera gärna köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn därefter biffen i både smör och olja. Stek färdig i ugn på 125° till en innertemperatur av ca 60° för rosa kött. Låt köttet vila innan det serveras. Ryggbiff passar även utmärkt att lägga på grillen eller steka i stekpanna.

Steka: För ett rosa kött stek såhär: Salta och peppra. Stek 1 min per sida på full effekt. Stäng av plattan och stek vidare i pannan i 2 min. Vänd då och då. Stek gärna med extra peppar och färska örter. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Grilla: Grilla biffarna 15 cm över glöden eller på full effekt på gasolgrill, 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Flytta köttet lite åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Tryffel & svartpepparkorv

Tryffel & svartpepparkorv

Vår tryffel & svartpepparkorv har 90% kötthalt. Den är smaksatt med fullmogen och äkta hösttryffel, även kallad Bourgognetryffel, som växer vilt på Gotland. Våra gotländska, kalkrika marker ger tryffeln en unik doft och smak.