Köttskolan nötkött
Styckeschema Nöt
Allt om Ryggbiff
En bra biff kan komma i många skepnader
Biffen eller biffraden sitter längs ryggraden och på andra sidan benet finner man oxfilén. För det mesta är den sparsamt marmorerad och håller en fetthalt kring 4 %. En bra biff är väl marmorerad med fett och när den steks smälter fettet och mjukar upp och smaksätter köttets fibrer. Men även biffkött utan hög marmorering kan vara mört och smakrik.
Urbenad biffrad kallas ryggbiff och är den del som oftast säljs i butik. Om biffraden sågas upp i skivor med filén kallas köttbiten T-bensstek. Sågas den däremot upp med ben utan filé kallas den för klubbstek. Mörning sker genom två huvudmetoder, i vakuumförpackning och genom hängning. Hängmörning (som är den äldre traditionella metoden), ger ett fast och smakrikt kött, men också större viktminskning.
En normalportion biff som serveras med rikliga tillbehör bör vara cirka 180 g per person. (för biff med ben räkna 175-225 g). Klassiska tillbehör till biff är stekt lök, bearnaisesås, rödvinssås och olika kryddsmör.