Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Rostbiff

Rostbiff

Styckdetaljen rostbiff sitter vid bakre delen av grisens rygg, mellan kotletten och fransyskan. Precis som på nöt och lamm så är rostbiffen en fantastisk liten ”stek” som man kan använda till väldigt mycket.

Putsa rostbiffen fri från hinnor och skiva tunna skivor, marinera och grilla. Eller stek gärna rostbiffen på låg temperatur med svålen snittat ner till köttet och avsluta den på grillen som en liten skinkstek där svålen blir härligt krispig. Detta är väldigt vanligt både i Norge och Danmark.