Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Fläskfilé

Fläskfilé

Gotländsk fläskfilé är i en klass för sig

Fläskfilén sitter närmast ryggraden och är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet. Det är den muskeln som arbetar minst på djuret, vilket gör den mör och mjäll. Filén är en väldigt mager detalj. Variationen i kvalitet mellan olika djur är liten, vilket innebär att man alltid kan vara säker på att filén är mör.

Fläskfilén putsas fri från hinnor och steks eller grillas, men var försiktig så den inte blir genomstekt, för då blir den torr och tråkig. Steker eller grillar du till 63-65° i innertemperatur så kommer du få avnjuta en fantastiskt saftigt och god fläskfilé. Det finns nog inga begränsningar när det kommer till tillbehör, men för att nämna några klassiker, Bearnaisesås, Hollandaisesås, Choronsås, gräddsåser med grönpeppar och rosépeppar. Och för att nämna en klassisk rätt som nu mera ofta serveras med fläskfilé, Black & White.

 

Svensk och framförallt Gotländsk gris är helt i en klass för sig.

Smaken

Fläskfilén sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Filén är den möraste biten på grisen.

Relaterade produkter du finner i butik

Fläskfilé Fläskfilén sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Filén är den möraste biten på grisen. Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda med salt, vitpeppar, vitlök...

Mer om Fläskfilé