Köttskolan griskött
Styckeschema Gris
Allt om Fläskfilé
Gotländsk fläskfilé är i en klass för sig
Fläskfilén sitter närmast ryggraden och är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet. Det är den muskeln som arbetar minst på djuret, vilket gör den mör och mjäll. Filén är en väldigt mager detalj. Variationen i kvalitet mellan olika djur är liten, vilket innebär att man alltid kan vara säker på att filén är mör.
Fläskfilén putsas fri från hinnor och steks eller grillas, men var försiktig så den inte blir genomstekt, för då blir den torr och tråkig. Steker eller grillar du till 63-65° i innertemperatur så kommer du få avnjuta en fantastiskt saftigt och god fläskfilé. Det finns nog inga begränsningar när det kommer till tillbehör, men för att nämna några klassiker, Bearnaisesås, Hollandaisesås, Choronsås, gräddsåser med grönpeppar och rosépeppar. Och för att nämna en klassisk rätt som nu mera ofta serveras med fläskfilé, Black & White.
Svensk och framförallt Gotländsk gris är helt i en klass för sig.