Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Entrecôte

Entrecôte

Köttbiten med franskt namn

Entrecôten sitter mellan biffen och högreven och är en detalj som passar väl till att steka eller grilla i skivor, med eller utan ben. Styckdetaljen ska vara utskuren ovanför de sex bakre revbenen, något som också givit köttbiten sitt namn. Entrecôte har betydelsen “mellan revbenen” på franska.

Entrecôten är en mör och smakrik detalj främst tack vare sin rika marmorering. En entrecôte är bättre ju mer marmorerad den är. Marmoreringen ger nämligen köttet extra smak och gör det mörare. Den lämpar sig även att steka hel som rostbiff. En entrecôte i bit steks i ugnen till en innertemperatur på 52-65 grader beroende på hur rött man vill ha köttet. Glöm inte att låta köttet vila i tio minuter innan du skivar upp det.

Ett säkert kort för dig som snabbt och enkelt vill ha en festmåltid.

Smaken

Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Köttet kan stekas helt, som rostbiff eller i skivor. Entrecôte i skivor kan även grillas.

Relaterade produkter du finner i butik

Entrecôte i skivor Entrecôten är en mör och smakrik detalj med en rik marmorering som ger köttet extra smak och gör det mörare. Entrecôte i skivor kan stekas eller grillas....

Mer om Entrecôte i skivor