Recept

Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.

Stekt benfri kotlett med äpplen, lök och kål

Gör så här:

Dela kotlettraden i 6–8 skivor. Skala och dela löken och äpplen i klyftor. Självklart kan du låta skalet på äpplena vara kvar. Tvätta och dela kålen. Hetta upp en stekpanna, smält 1 msk smör, salta och peppra köttet och bryn sedan i hög värme i stekpanna. Stek färdigt köttet på låg värme ca 8 minuter, tiden beror på tjockleken på köttet. Ta köttet ur stekpannan och tillsätt resten av smöret, löken och kålen och stek på svag värme tills det blir mjukt, tillsätt äppelklyftorna och stek till äpplena är mjuka med lite kärna. Smaka upp med salt och peppar. Blanda under tiden ihop crème fraiche, dijonsenap och persilja. Smaka upp med salt och peppar.

Lägg upp köttet i en stekpanna, form eller direkt på tallrikar och toppa med lök-, kål- och äppelblandningen. Servera med såsen samt kokt potatis eller mathavre. Du kan också helt utesluta potatis eller mathavre men dubbla då mängden kål, lök och äpple.

Ingredienser

4 personer

  • Kotlettrad, benfri 600 g
  • Gul lök 1 st
  • Äpplen 3 st
  • Svartkål, grovt skuren (alt. grönkål eller savojkål) 8 dl
  • Smör 4 msk
  • Salt & peppar
  • SENAPSCRÈMEFRAICHE
  • Crème fraiche 2 dl
  • Dijonsenap 2 ½ msk
  • Persilja, hackad 3 msk
  • Salt & peppar

Smaken

Kotlettraden hittar man längs grisens rygg mellan karré och rostbiff och den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att man delar den på längden. Kotletten är mager och tillaggas därför bäst i ugn.

Relaterade produkter du finner i butik

Fläskkotlett benfri Kotlettraden hittar man längs grisens rygg mellan karré och rostbiff och den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad....

Mer om Fläskkotlett benfri