100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Sötsur asiatisk wok med fläskytterfilé

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat

Vår produkt

Fläskytterfilé

Fläskytterfilén skärs ut ur benfri kotlettrad och sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Den kan styckas med eller utan ben. Fläskhare eller ytterfilé kallas den om den är utskuren och renputsad. Ytterfilén har ofta en filélik form, genom att man delar den på längden.

Stek eller grilla köttet på hög värme så ytan förseglas och får fin färg. Sänk sedan värmen och stek färdigt långsamt.

Ingredienser

  • 700 g fläskytterfilé
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk av stjälkselleri
  • 0.5 mellanstor zucchini
  • 1 knippe salladslök
  • 2 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • Sås
  • 1,5 dl hoisinsås
  • 1,5 dl soja
  • 1 dl vatten
  • 3 cm riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk socker
  • 1 lime (juicen)
  • 1 röd chilli
  • 1 msk maizena

Gör så här

    1. Blanda hoisinsås, soja, vatten, riven vitlök, riven ingefära, hackad eller strimlad röd chilli och maizena i en skål. Låt stå till servering.
    2. Skär köttet i kuber 1x1cm eller liknande. Stek i panna tills bitarna fått färg. Ta ut bitarna från pannan och lägg på tallrik, spara till senare.
    3. I samma panna som köttet stektes i lägger du strimlad lök, vitlök, zucchini, selleri och hälften av salladslöken. Woka på hög temperatur tills det fått färg. Tillsätt fläsket till grönsakerna och blanda runt. Tillsätt woksåsen och rör hela tiden i en minut tills såsen tjocknat. Dra åt sidan och servera.
    4. Servera rykande varm med jasminris, krossade jordnötter, koriander och hackad salladslök.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander