100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Lättlagat
En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Vår produkt

Ryggbiff i vakuumförpackning

Ryggbiff

Rumstemperera gärna köttet i 30 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Bryn därefter biffen i både smör och olja. Stek färdig i ugn på 125° till en innertemperatur av 60° för rosa kött. Låt köttet vila innan det serveras. Ryggbiff passar även utmärkt att skiva och lägga på grillen eller steka i stekpanna.

Steka: För ett rosa kött stek såhär: Salta och peppra. Stek 1 min per sida på full effekt. Stäng av plattan och stek vidare i pannan i 2 min. Vänd då och då. Stek gärna med extra peppar och färska örter. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Grilla: Grilla biffarna 15 cm över glöden eller på full effekt på gasolgrill, 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Flytta köttet lite åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.

Ingredienser

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander

Gör så här

    1. Blanda lika delar av limejuice, fisksås och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig och tillsätt ½ strimlad röd chili och ½ tunt skivad vitlök. Låt stå i minst 30 min men gärna längre. Putsa biffen från eventuella hinnor och kappa.
    2. Skär 3 cm tjocka skivor. Torka köttet med hushållspapper tills helt tort.
    3. Stek i torr panna (gärna gjutjärn) på högsta värme 1 minut på varje sida.
    4. Låt svalna helt till rumstemp. Skär skivor av köttet ca 0,5 cm och lägg på ett fat.
    5. Precis innan servering häller du på såsen med en sked över köttet så allt kött får sås å sig.
    6. Toppa med grovt hackade jordnötter och koriander.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En hamburgare med smält ost, krispig sallad och tomater på en träbricka

Grillade hamburgare

  • 800 g nötfärs/ högrevsfärs
  • 4 blad romansallad
  • 4 st hamburgerbröd
  • 1 st bifftomat i skivor
  • 150 g lagrad cheddarost
  • Salt
  • Peppar