100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Söndagsstek med hasselbackspotatis

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt
Ett serveringsfat med helstekt kött och brysselkål redo för dukning tillsammans med bland annat tallrikar och bestick

Vår produkt

Rostbiff i vakuumförpackning

Rostbiff

Rostbiffen sitter vid djurets ryggslut och är ett mört och smakrikt kött. Rostbiff passar både att steka och grilla.

Ta fram köttet i rumstemperatur i 30 minuter. Krydda steken med salt och peppar. Bryn sedan rostbiffen runt om i smör och olja. Stek rostbiffen i ugn på 125 ° till en innertemperatur på 58-62° (för rosa kött). Låt rostbiffen vila innan servering.

Rostbiff kan också skäras i skivor och stekas eller grillas.

Stekning

Häll olja i en varm stekpanna och stek på full effekt ca en minut på varje sida (för rosa kött). Tillsätt en klick smör, stäng av värmen och stek vidare i ca två minuter. Glöm inte att vända köttet under stekningen. Vill du ha genomstekt kött istället så stäng inte av värmen utan sänk den istället med en tredjedel och stek sedan någon minut till.

Grillning

Grilla rostbiffen ca 15 cm över glöden (alternativt på full effekt på gasolgrill), en minut på varje sida tills biffen får fin färg. Flytta köttet åt sidan och fortsätt grilla i ca två minuter till eller till innertemperaturen når 58°. Glöm inte att vända köttet ofta under grillningen. Låt sedan köttet vila en stund innan servering.

Ingredienser

  • Ca 700 g rostbiff
  • 2 st gullök
  • 2 st klyftor vitlök
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 stor eller två små morötter
  • 1 msk tomatpure
  • 3 kvistar rosmarin och timjan
  • 8 dl köttbuljong (från tärning)
  • 5 dl grädde
  • 20 potatisar
  • Smör
  • Ströbröd
  • 1 nät brysselkål
  • Rödvinbärsgelé

Gör så här

    1. Torka köttet med hushållspapper så det är helt torrt. Bryn runt om i olja och smör och lägg i ugnssäker form.
    2. Hacka lök, selleri och morötter grovt och bryn pannan efter köttet några minuter. Tillsätt tomatpuré och örter och låt den bryna med några minuter. Lägg alla grönsaker runt köttet och häll en skvätt buljong i stekpannan så du får med alla goda smaker. Häll sedan på buljong i formen så de täcker upp till strax under halva köttet. Täck formen med aluminiumfolie och kör i ugnen på 120
    3. 140 C till innertemperatur på 56 C.
    4. Ta upp köttet och låt vila i foliet. Sila av skyn ner i en kastrull. Smaka av och reducera tills du får en stark fond. Tillsätt grädde och reducera tills du har en fin smak. Smaka av med salt och lite rödvinbärsgelé. Red med maizena.
    5. Skär potatisen i tunna skivor utan att skära helt igenom. Lägg på ugnsform och täck varje potatis med en tunn skiva smör (hyvla kallt smör med osthyvel). Kör i ugnen i 40 min på 200 C, ös potatisen med smöret i formen några gånger. När 40 min har gått häller du en liten mängd ströbröd på alla potatisar och öser på lite smör från formen. Kör i ugnen 10
    6. 20 min tills gyllene och klara.
    7. Skär den yttersta delen av roten och skala det yttersta skalet på brysselkålen, dela på hälften. Stek i smör tills fin färg, ca 10 min. Smaka av med salt. Om du vill kan du pressa i en vitlöksklyfta mot slutet också för lite extra smak.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander