100%

Gotländskt kött

Söndagsstek med hasselbackspotatis

Ett serveringsfat med helstekt kött och brysselkål redo för dukning tillsammans med bland annat tallrikar och bestick

Ingredienser

Ca 700-1000 g rostbiff
2 st gullök
2 st klyftor vitlök
1 stjälk stjälkselleri
1 stor eller två små morötter
1 msk tomatpure
Några kvistar rosmarin och timjan
Ca 7-10 dl köttbuljong (från tärning)
5 dl grädde
Potatisar för 4-6 personer
Smör
Ströbröd
1 nät brysselkål
Rödvinbärsgelé

Vår produkt

Gör så här

  1. Torka köttet med hushållspapper så det är helt torrt. Bryn runt om i olja och smör och lägg i ugnssäker form.
  2. Hacka lök, selleri och morötter grovt och bryn pannan efter köttet några minuter. Tillsätt tomatpuré och örter och låt den bryna med några minuter. Lägg alla grönsaker runt köttet och häll en skvätt buljong i stekpannan så du får med alla goda smaker. Häll sedan på buljong i formen så de täcker upp till strax under halva köttet. Täck formen med aluminiumfolie och kör i ugnen på 120-140 C till innertemperatur på 56 C.
  3. Ta upp köttet och låt vila i foliet. Sila av skyn ner i en kastrull. Smaka av och reducera tills du får en stark fond. Tillsätt grädde och reducera tills du har en fin smak. Smaka av med salt och lite rödvinbärsgelé. Red med maizena.
  4. Skär potatisen i tunna skivor utan att skära helt igenom. Lägg på ugnsform och täck varje potatis med en tunn skiva smör (hyvla kallt smör med osthyvel). Kör i ugnen i 40 min på 200 C, ös potatisen med smöret i formen några gånger. När 40 min har gått häller du en liten mängd ströbröd på alla potatisar och öser på lite smör från formen. Kör i ugnen 10-20 min tills gyllene och klara.
  5. Skär den yttersta delen av roten och skala det yttersta skalet på brysselkålen, dela på hälften. Stek i smör tills fin färg, ca 10 min. Smaka av med salt. Om du vill kan du pressa i en vitlöksklyfta mot slutet också för lite extra smak.

Smaklig måltid!