100%

Gotländskt kött

Rödvinsbrässerat lammstek

En tallrik med en lammstek omgiven i rotfrukter och sallad

Ingredienser

Dag 1:
4 st lammstek
20 g/ kg salt
20 g/ kg socker
750 ml rödvin
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 st tomater
1 st morot
5 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
1 st lagerblad
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar

Dag 2:
8 st mandelpotatisar
4 st morötter
2 st palsternackor
1 bit rotselleri
100 g fetaost
100 g ruccola
Rapsolja
Timjan
Rosmarin
Vitlök
Salt
Svartpeppar

Vår produkt

Gör så här

  1. Börja med att gnida in lammsteken med salt och socker. Lägg dem sedan i en bunke.
  2. Skär lök och grönsaker lite grovt och lägg ner i bunken tillsammans med kryddorna.
  3. Slå på vinet och sätt in i kylen i 1-2 dygn.
  4. Ta ut lammsteken från kylen, lägg över lamm och grönsaker i en ugnssäker gryta med lock.
  5. Sila av vinet i en kastrull och koka upp.
  6. Slå vinet över över lammläggen och grönsakerna igen.
  7. Sätt in grytan i ugnen med lock på och låt stå i ca 4–5 timmar på 98°.
  8. Under tiden kan man göra i ordning rotfrukterna. Skär ner potatis, morötter, palsternackor och rotselleri i lite större bitar och lägg på en oljad ugnsplåt.
  9. Krydda med örter, finhackad vitlök, salt och peppar.
  10. Rosta i ugnen i 175° i cirka 15 minuter. Smula fetaost över. Servera med ruccola.

Smaklig måltid!