100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris, Nöt

Ragu på högrev med rökt sidfläsk

animal icon
Gris
fork icon
6 portioner
clock icon
Långkok

Vår produkt

Högrev i vakuumförpackning

Högrev

Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals.

Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till att mala ner till en färs som blir saftig och har mycket smak.

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 200 g rökt sidfläsk av hög kvalité
  • 4 st stora champinjoner
  • 2 st gul lök
  • 2 st stjälkar stjälkselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 5 dl köttbuljong
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 3 st lagerblad
  • 1 st mozzarella (gärna buffelmozzarella)
  • Parmesan
  • Valfri pasta

Gör så här

    1. Skär köttet i kuber om 1×1 cm och strimla sidfläsket tunt. Stek köttet i lite olja på hög värme så de får rejält med yta. Mot slutet av stekningen adderar du det rökta sidfläsket så att de får lite färg också.
    2. Lägg det stekta köttet och sidfläsket i en kastrull. Addera hackad lök, champinjon, stjälkselleri, tomatpuré och vitlök till kastrullen och fortsätt steka några minuter så grönsakerna svettas lite. Addera rött vin och låt koka ner till 2/3 återstår. Addera buljong, krossade tomater och örterna. Låt koka minst 2h men gärna 5h. Smaka av med salt om det behövs. När ragun är klar kan du med fördel krossa köttet lite med en sked eller en stomp så att köttet går sönder och blandas lite med såsen. Detta hjälper också till att göra såsen lite tätare.
    3. Koka pasta för de antal personer ni är i saltat vatten och häll av. Blanda ragun med pastan. Servera pastan med riven parmesan, buffelmozzarella, lite nymald svartpeppar och en skvätt olivolja som du ringlar över rätten.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander