100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Lamm

Lammpasta med blandad svamp och rosmarin

animal icon
Lamm
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Vår produkt

Lammytterfilé i skivor i tråg

Lammytterfilé

Lammytterfilé är mört och smakar fylligt. Köttet serveras rosa eller rött och gärna med en knaprig stekyta.

Köttet kan benas ut och skäras till noisetter och steks i panna i både smör och olja. För att inte köttet ska bli helt genomstekt så stanna vid en innertemperatur på 60 – 65 grader. Vila köttet en stund, ca 10 minuter innan du skär upp det. Kött i skivor steks i panna två – fem minuter per sida (beror på hur tjocka de är).

Ingredienser

  • 400-600 g lammytterfilé
  • Valfri pasta
  • 6-8 st champinjoner
  • 1 låda ostronskivling
  • 3 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1-1,5 dl vatten
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 0,5 st svampbuljongtärning
  • 1 kruka rosmarin
  • Parmesan
  • Svartpeppar

Gör så här

    1. Torka köttet torrt och salta runt om. Stek i panna med olja och smör tills innertemp på 60 C. Lägg åt sidan och låt vila till servering.
    2. Dela svampen i mindre bitar och stek i samma panna som köttet med en extra klick smör tills de fått lite färg.
    3. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs någon minut. Tillsätt sedan vitt vin och låt koka någon minut till.
    4. Tillsätt vatten och svampbuljongtärning och låt det koka ytterligare någon minut. Tillsätt grädde och reducera till en fin konsistens.
    5. Tillsätt hackad rosmarin och en rejäl näve parmesan och rör om.
    6. Innan servering skär du upp köttet i skivor och lägger i såsen tillsammans med nykokt pasta. Blanda runt och lägg på tallrik. Toppa med massor av parmesan och lite svartpeppar.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander