100%

Gotländskt kött

Kalops med inlagda rödbetor

Kalops i djup tallrik

Ingredienser

Grytbitar av bog eller högrev 1,2 kg

Gula lökar 2 st

Morötter 5 st

Lagerblad 3 st

Kryddpepparkorn 20 st

Nejlikor 5 st

Matolja

Smör

Kryddkrasse

Salt & svartpeppar

Rödbetor små som pingisbollar 20 st

Ättika 2 dl

Socker 4 dl

Vatten 6 dl

Lagerblad 3 st

Kryddpeppar 1 msk

Vår produkt

Gör så här

Skär köttet i 4 – 5 cm stora bitar. Skala lök och morötter, skär i större bitar. Bryn köttet i en het panna i olja och smör. Lägg lök och morötter i pannan, de kan gärna få lite färg. Slå på vatten så det täcker kött, lök och morötter. Lägg kryddorna i en vanlig tekula, sänk ned den i grytan och sätt på ett lock. Du plockar sedan enkelt upp ”kryddkulan” när koket är klart. Låt sjuda på svag värme ca 45 min. Rör lite då och då så det inte bränner fast. Köttet är klart när det nästan faller sönder.  Smaka av med salt, servera med nykokt potatis, gärna av mjölig sort och lite knäckebröd, samt rödbetor.

Koka först upp 2 dl ättika, 4 dl socker och 6 dl vatten (så kallad 1-2-3-lag) och lägg i kryddorna. Ställ åt sidan. Koka rödbetorna med skal. När rödbetorna är mjuka är de klara, det tar cirka 20 minuter. Skala rödbetorna med fingrarna under kallt rinnande vatten. Lägg de skalade rödbetorna i 1-2-3 lagen. Det går utmärkt att lägga i betorna i lagen då den fortfarande är varm. Rödbetor i lag håller flera månader i kylen!

Tips! När man kokar grytor och vill ha med hela kryddor kan man lägga dem i en vanlig ”tekula” för att enkelt plocka upp dem senare och slippa bita i hela kryddor i grytan.

Smaklig måltid!