Ett gott kött av hög kvalitet kräver rätt handlag i köket för den perfekta smakupplevelsen. I vår receptsamling finner du förhoppningsvis inspiration till helt nya rätter och återupptäcker en del nygamla klassiker. Vissa av våra recept är specialkomponerade av stjärnkrögaren Fredrik Malmstedt.
Recept
Flankstek
Gör så här:
Flanksteken är en styckningsdetalj som sitter på buken, nära ljumsken. Den är magrare och har längre fibrer och passar utmärkt att grilla. Viktigt att tänka på är att skära köttet mot de långa fibrerna, för att inte kännas segt.
Börja med att putsa köttet. Skiva sedan lök, vitlök och chili. Blanda köttet med alla ingredienser utom salt i en vid skål eller ett bleck. Har du tid, gör gärna marineringen dagen innan. Separera sedan köttet från kryddor och lök. Se till att ha ordentlig glöd på grillen, salta och peppra och grilla så köttet får tydligt grillmönster. Sätt ugnen på 95° och laga klart köttet med stektermometer. Vid 52° är köttet rött (rare), vid 57° rosarött (medium) och vid 65° är det genomstekt (well done). Ett alternativ till att låta köttet gå klart i ugnen är att du lägger köttet på den svalare delen av grillen en stund innan du skivar upp det. Gör ett paket i folie till löken, örterna och chilin, baka allt på grillen. Servera köttet med en krispig sallad, primörer och den bakade löken.
Tips! Välj ett riktigt bra kött, så slipper du marinera.