100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Nöt

Flankskav med potatispuré

animal icon
Nöt
fork icon
4 portioner
clock icon
Övrigt

Vår produkt

Flankstek i vakuumförpackning

Flankstek

Flanksteken är en mör styckningsdetalj från sidan av nötdjuret som passar mycket bra att grilla.

Grilla över glöd/medelvärme på gasol, och grilla tills innertemperaturen är 58°, ca 6 min. Vänd Flanksteken ett par gånger under grillning. Låt köttet vila någon minut innan det skärs upp. Tänk på att skära köttet tvärs över muskelfibrerna.

Ingredienser

  • 500-600 g flankstek
  • 1 st gullök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 kruka timjan
  • 200 – 300 g kantareller
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 600 g mandelpotatis
  • 1,5 – 2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 g smör

Gör så här

    1. Blanda frysta eller färska lingon med socker och rör runt. Låt stå några timmar, gärna över natten i kyl.
    2. Dela flanksteken längs fibrerna på mitten så du får två långa delar. Skiva köttet så tunt du kan med en vass kniv från kortsida till kortsida så du får tunna strimlor. Stek strimlorna i en klick smör i en stekpanna tills genomstekta. Tillsätt hackad lök och vitlök och svetta några minuter. Tillsätt vitt vin och vatten och låt det koka någon minut. Tillsätt grädden och låt det sjuda långsamt tills fin konsistens på såsen, ca 20-30 min. Smaka av med salt, svartpeppar samt sockerlagen från lingonen.
    3. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en pure och smaka av med salt.
    4. Stek kantarellerna i panna med smör. Innan servering blandar du i kantareller och hackad timjan i grytan och rör runt. Spara gärna några kantareller till garnering.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander