100%

Gotländskt kött

Flankskav med potatispuré

Tallrik fylld med en gryta, potatispuré, lingon och örter

Ingredienser

Ca 500-600gr Flankstek
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2,5 dl vatten
3 dl grädde
1 kruka timjan
200 – 300 g kantareller
Salt
Svartpeppar
3 dl lingon
1 dl socker
600 g mandelpotatis
1,5 – 2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
150-200gr smör

Vår produkt

Gör så här

  1. Blanda frysta eller färska lingon med socker och rör runt. Låt stå några timmar, gärna över natten i kyl.
  2. Dela flanksteken längs fibrerna på mitten så du får två långa delar. Skiva köttet så tunt du kan med en vass kniv från kortsida till kortsida så du får tunna strimlor. Stek strimlorna i en klick smör i en stekpanna tills genomstekta. Tillsätt hackad lök och vitlök och svetta några minuter. Tillsätt vitt vin och vatten och låt det koka någon minut. Tillsätt grädden och låt det sjuda långsamt tills fin konsistens på såsen, ca 20-30 min. Smaka av med salt, svartpeppar samt sockerlagen från lingonen.
  3. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en pure och smaka av med salt.
  4. Stek kantarellerna i panna med smör. Innan servering blandar du i kantareller och hackad timjan i grytan och rör runt. Spara gärna några kantareller till garnering.

Smaklig måltid!