100%

Gotländskt kött

Dillkött

Dillkött i skål

Ingredienser

Grytbitar av lammbog, nötbog eller högrev 1,2 kg

Gula lökar 2 st

Morötter 2 st

Lagerblad 3 st

Kryddpepparkorn 10 st

Nejlikor 5 st

Svartpepparkorn 10 st

Vitpepparkorn 10 st

Dillfrö 1 msk

Fänkålsfrö ½ msk

Färsk timjan (kvistar) 6 st

Salt 1 tsk

Vatten 1 l

Dillkvistar

 

Dillsås

Buljong från köttet 8 dl

Mjölk 2 dl

Grädde 1 dl

Crème fraiche1 dl

Dill, ca 6 kvistar 200 g

Ättiksprit (12%) 3 msk

Socker 5 msk

Citron saft & zest (finrivet skal) 1 st

Vetemjöl 2 msk

Smör 2 msk

Salt

Vår produkt

Gör så här

Skala löken och morötterna och skär ner dem i större bitar. Lägg köttet, grönsakerna och dillkvistarna i en kastrull med kallt saltat vatten så det täcker. Har du lammben så lägg gärna med dem också, så får du mustigare smak. Lägg kryddorna i en ”tekula” och sänk ner i grytan så kan du enkelt plocka upp dem senare. Sätt på locket, och koka upp, låt sjuda på svag värme i 30 – 45min, eller tills köttet är mört. Ta upp köttet, löken och morötterna, sila buljongen och kasta benen. Reducera buljongen om du önskar kraftigare smak.

Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och vispa. Slå i buljongen sakta under vispning, häll i mejerivarorna, socker, ättika, och citron. Koka upp och smaka av. Kontrollera balansen mellan sötma, syra och sälta, kanske behövs det mer av något innan du är nöjd. Lägg i köttet, löken, morötterna, hacka över dilltopparna och lägg i dem och rör om. Servera med nykokt potatis gärna av mjölig sort och knäckebröd.

Tips! Kokar man dillkött i augusti kan man med fördel använda den underbara krondillen och fina nyskördade morötter som ger en härlig fräschör, sötma och krispighet till rätten.

Smaklig måltid!