Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Ytterlår & Innanlår

Ytterlår & Innanlår

Lårbitarna kan användas till mycket

Ytterlåret är en mager muskel som sitter mittemot innanlåret på bakbenet. Det är en muskel som arbetar flitigt varje dag och har något hårdare och grövre fibrer än övriga stekar.

I butik hittar man ibland rumpstek, Picanha eller rostbiffslock. Detta är en del av ytterlåret där man har fettkappan kvar. Denna detalj passar väldigt bra att grilla i skivor eller att helsteka som en rostbiff. Ytterlåret går utmärkt att strimla och tärna till exempelvis wookrätter.

Innanlåret är en stor muskel som sitter på lårets insida. På själva innanlåret sitter innanlårskappan som är otroligt mör och funkar väldigt bra att lägga direkt på grillen. Innanlåret är egentligen två muskler som är tätt förenade. Den har ett stort användningsområde och är vanligtvis väldigt mör, mager, smakrik och fri från senor. Den kan grillas i skivor som lövbiff, skäras i skivor till rulader, strimlas eller tärnas till wook, grytor och passar utmärk helstekt som rostbiff.