Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Ytterlår & Innanlår

Ytterlår & Innanlår

Innanlåret är en stor muskel som sitter på lårets insida. Innanlåret är egentligen två muskler som är tätt förenade. Den har ett stort användningsområde och vanligtvis väldigt mört, magert, smakrikt och fritt från senor.

Innanlåret kan grillas i tunna skivor som lövbiff men det funkar också utmärkt att skiva två – tre cm tjocka skivor som grillas eller steks, skäras i skivor till rulader, strimlas eller tärnas till wook, grytor och passar utmärk till helstekt som rostbiff. Man kan även skiva innanlåret till schnitzel panera och steka krispigt.

Ytterlåret är en mager muskel som sitter mittemot innanlåret på bakbenet. Det är en muskel som arbetar flitigt varje dag och har något hårdare och grövre fibrer än övriga stekar. Skiva den tunt till rulader, krydda den med massa härliga torkade chilikryddor runt om och baka pastrami som kan ätas både varm och kall. Tärna eller strimla till div. olika grytor.

Smaken

Innanlåret är vanligtvis väldigt mört, magert, smakrikt och fritt från senor.

Relaterade produkter du finner i butik

Skinkinnanlår Innanlåret är en stor muskel som sitter på lårets insida. Innanlåret är egentligen två muskler som är tätt förenade. Den har ett stort användningsområde och vanligtvis väldigt mört, magert,...

Mer om Skinkinnanlår