Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Tunnbringa

Tunnbringa

Grilla revbensspjällen eller bind ihop en rulle

Tunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen. Lammets revbensspjäll passar till mycket, ugnsteka eller grilla. Revbensspjäll av lamm kan även sjudas i buljong, glaseras och grillas eller ugnstekas för att få en glansig och smakrik yta.

Om man benar ur tunnbringan kan den fyllas och rullas ihop till en rulle. Fyll med färs, rulla ihop och bind upp. Ugnsstek eller bräsera rullen, gärna i lammbuljong för att slutligen steka den gyllene. Köttet kan även skäras till grytbitar eller användas till färs. Fetthalten är ca 13 %.

Tunnbringan kan också rimmas, rullas och kokas till rullsylta med olika smaksättningar och användas som plockmat, smörgåspålägg eller som tillbehör till en mindre bit av en ädlare detalj i en fin middag.