Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Rulle

Rulle

Rullen har en fin form och låg fetthalt

Rullen sitter på lårets baksida mellan ytter- och innanlåret. Den ser väldigt mör ut, utan stora senor och med en jämn form liknar den filén. Men den har låg fetthalt, och kan lätt bli torr om man inte ser upp.

Rullen är en klassisk detalj att göra sjömansbiff av. Det är även vanligt att man rimmar rullen och skär den i tunna skivor till smörgåspålägg eller serverar köttet med varm pepparrotssås och potatismos. Hittar man en bit välmarmorerad rulle kan man även använda den till carpaccio.