100%
GOTLÄNDSKT KÖTT
RECEPT
Gris

Revbensspjäll med apelsin- och ingefärsglaze

animal icon
Gris
fork icon
4 portioner
clock icon
Helstekt

Ingredienser

  • Revben 
  • 800g revben 
  • 1 st gullök 
  • 1 st vitlöksklyfta 
  • 20 st pepparkorn 
  • 2 st lagerblad
  • Glaze 
  • 2 dl färskpressad apelsin 
  • 2 msk riven ingefära 
  • 1 dl honung 
  • 0.75 dl japansk soja 
  • 1 krm cayennepeppar  

Gör så här

    1. Sätt på en stor kastrull med vatten. Hacka upp löken i stora klyftor. Lägg ner samtliga ingredienserna för revbenen i kastrullen och se till att vattnet täcker revbenen. Koka upp och ta bort skummet. Sänk sedan värmen och låt sjuda i ca två timmar.
    2. Sätt på ugnen på 200 grader.
    3. Ta fram en liten kastrull och pressa ner apelsinjuice. Addera honung och soja och koka sedan kraftigt under omrörning i ca 7-10 minuter (tills den börjat tjockna).
    4. Skala och finriv ingefäran och addera i glazen.
    5. Ta fram en ungsform och lägg ner revbenen. Pensla på drygt hälften av glazen över revbenen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Pensla på de sista av glazen och avsluta med 5 min i ugnen.

SMAKLIG MÅLTID!

Mer inspiration & smakglädje

Het chiligris med ananassallad

  • 1 kg fläskytterfilé
  • 1 st ancho chili
  • 1 st chipotle chili
  • 3 g pequin chili
  • 3 g torkade chiliflakes
  • 20 g salt
  • 50 g cashewnötter
  • 100 g nyklippta örter

  • Melonsallad
  • 0.5 st granatäpple
  • 1 st röd chili i ringar
  • 20 g koriander, strimlad
  • 20 g persilja, strimlad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st lime, juice & zest (finrivet skal)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Myntayoghurt
  • 2 dl yoghurt
  • 4 kvistar mynta, strimlade blad
  • 1 st lime, juice & zest
  • Salt

Tips! Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott. Barbeque på riktigt!

En tallrik med sotad bifftataki och pinnar

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

  • 250 g ryggbiff
  • 4 msk pressad lime
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk socker
  • 1 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
En hamburgare med smält ost, krispig sallad och tomater på en träbricka

Grillade hamburgare

  • 800 g nötfärs/ högrevsfärs
  • 4 blad romansallad
  • 4 st hamburgerbröd
  • 1 st bifftomat i skivor
  • 150 g lagrad cheddarost
  • Salt
  • Peppar