Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Revbensspjäll

Revbensspjäll

Revbensspjällen styckas från grisens bröstkorg och delas in i tunna och tjocka spjäll. De tjocka spjällen har hög fetthalt och är ofta knäckta för att lättare kunna delas. De tunna revbenen eller spare ribs passar bra till grillning.

Förkoka gärna i saltat vatten med lagerblad lök, vitlök tills köttet blir mört. Kyl ner. Marinera upp köttet och grilla. Detta är fantastik sommar mat och det gör inget om man gör för mycket eftersom det är ganska mycket fett så tål det att bli uppvärmt igen alternativt äta kallt.

Smaken

Revbensspjällen styckas från grisens bröstkorg och delas in i tunna och tjocka spjäll. De tjocka blir oftast saftigare.

Relaterade produkter du finner i butik

Revbensspjäll Revbensspjällen styckas från grisens bröstkorg och delas in i tunna och tjocka spjäll. De tjocka spjällen har hög fetthalt och är ofta knäckta för att lättare kunna delas. De tunna revbenen...

Mer om Revbenspjäll