Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Oxsvans

Oxsvans

Oxsvansen är perfekt att koka fond på

Oxsvansen är en relativt billig detalj som kräver lite extra arbeta och kärlek. Ett klassiskt långkok är ett måste, men man kan också tillaga oxsvansen i en tryckkokare för att minimera koktiden.

Köttet, benen och märgen gör att såsen blir otroligt mustig och köttet får en fantastisk smak. Ska man koka en riktigt bra fond eller buljong finns det inget alternativ till oxsvansen. Eller varför inte göra en oxsvansragu kokt med rödvin? En svårslagen rätt om man pratar om smakintensitet och helt magiskt i sin enkelhet med potatismos.