Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Oxkind

Oxkind

Köttbiten för det smakrika långkoket

En oxkind väger ca 400 g och det är den muskel som djuret använder för att tugga med.

Kindmusken sitter längst bak på underkäken och är sannolikt den muskel som arbetar mest i kroppen och innehåller därför mycket bindvävsrikt kött. Bindvävsrikt kött är otroligt smakrikt, men bindväven ger också ett segt kött. Det är något man måste tänka på vid tillagning. Ska man göra ett riktigt lyxigt långkok är oxkinden det självklara valet.