Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Oxfilé

Oxfilé

Oxfilén delas in i tre bitar och beskrivs bäst som en fin tråd

Oxfilén sitter närmast ryggraden på insidan och är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet. Filén är den muskel som arbetar minst på djuret, vilket gör den mör och mjäll. En exklusiv detalj och variationen i kvalitet mellan olika djur är liten, vilket innebär att man alltid kan vara säker på att filén är mör. Köttet är smakrikt och har en fetthalt på ungefär 4 %.

Namnet filé kommer från franskan och betyder fin tråd. Passande, då oxfilén som inte alltid nödvändigtvis kommer från oxe, delas in i de tre delarna: huvud, mittbit och svans. Mittbiten, cœr de filet eller filéns hjärta, är den mest exklusiva delen även om skillnaden mot huvudet är liten. Filéns huvud är grövre och lite svårare att få att se aptitlig ut. Svansen heter filet mignon och är huvudingrediens i rätten med samma namn. Biff Rydberg tillagas på klassiskt vis med oxfiléns svans.

Oxfiléns tillbehör och tillagningssätt är oändliga. Några klassiska såser som gifter sig väl med oxfilén är rödvinssåsen och bearnaisesåsen, för att nämna några. Rätter som oxfilé ofta används till är smördegsbakas filé späckad med ädelost, Biff Stroganoff, råbiff eller utbankad till en carpaccio. Oxfilén går även bra att grava.

Smaken

Oxfilén är den möraste detaljen på djuret och sitter på insidan av ryggraden. Filén delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans.

Relaterade produkter du finner i butik

Oxfilé skivad Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och är den möraste detaljen på djuret. Filén kan delas upp i huvud, mittbit och svans.

Mer om Oxfilé skivad