Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Lammlägg

Lammlägg

En delikatess väl värd väntan

Lammlägg finns både fram och bak och skiljer sig något i storlek. Bakläggarna är något knubbigare och mer normalstora för en portion per styck.

Långkokt lammlägg som nästa faller isär av sig själv är en fantastisk upplevelse. Man kan variera inkokningen. Antingen med rödvin, eller med vitt vin och tomat eller i ankfett. Dock måste man rimma läggarna innan tillagningen. Kyl ner läggarna och glasera dem, grilla eller ugnstek för att få en glansig och smakrik yta.