Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Lammbringa

Lammbringa

En köttbit för den mustiga grytan

Lammbringan är den främre delen av bringan. Vanligast är nog att man benar ur den helt och antingen tärnar ner köttet till lammragu, där benen gärna kan koka med för att ge grytan lite extra mustighet.

Lamm i dillsås är ett exempel på en rätt där lammbringan går utmärkt att använda. Man kan även bena ur bringan och binda upp den till en fin stek. Alternativt så rimmar man bringan med ben och kokar den långsamt tills den nästan faller isär, kyla ner, marinera och sedan avsluta på grillen.