Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Lammbog

Lammbog

Lammbogen passar bland annat utmärkt till korvtillverkning

Lammbogen kan användas precis som bringan till både stek och tärnad till grytor. Den kan lagas hel eller halv, med eller utan ben.

Lammbogen kommer från den övre delen av lammets bröstkorg. Här arbetar musklerna hårt och det ger en kraftigare struktur på köttet med mycket bindväv och smak samt en relativt hög fetthalt på ca 17 %, sammantaget är bogen en fantastisk detalj att göra korv på. Bog passar också utmärkt för kokning eller bräsering.

När man sjuder lammfrikassé eller dillkött är bog (liksom rygg eller lägg) utmärkt att använda. Bogen kan också ingå i brynta grytor samt ugnsbakas långsamt eller grillas länge under lock på lägre värme, gärna efter att ha marinerats.