Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Lägg

Lägg

För att stycka ut bakläggen sågar man mitt i höftleden för att sedan såga ovanför knäleden. Man styckar lägg både från framlägg och baklägg. Fram läggen känns igen på att den är vinklad, medan bakläggen är rak. Fram läggen är köttigare än bakläggen.

Från bakläggen kan man även stycka fram en liten klubba som kallas för pingvinklubba. Jo, den heter så för när den är rå ser den ut som en liten pingvin.

Klassisk rätt är rimmad fläsklägg med rotfrukter med pepparrot och buljong. Samt fläsklägg med rotmos, men även i den klassiska ärtsoppan har den rimmade fläskläggen sin plats. Samt i den fransk/tyskarätten fläsk (Schwinehaxe) med surkål.

Väl tillagad fläsklägg där köttet faller av benet är svårslaget och dessutom billigt.

Relaterade produkter du finner i butik

Fläsklägg Fläskläggen är den mest smakrika delen av grisen och kommer från frambenet. För att få den riktigt smakrik och mör behövs en lång tillagningstid. Rimmad. Ingredienser: fläsklägg 87%, vatten,...

Mer om Fläsklägg