Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Kotlettrad

Kotlettrad

Lammsadeln är den möraste och mest exklusiva detaljen

En lammsadel kan styckas på flera olika sätt. Hel lammsadel, lammkotletter enkla och dubbla, lammracks, lammytterfilé och lamminnerfilé.

Man kan steka den hel eller så kan man dela den på längden och stycka enkla kotletter. Man kan såga och servera dubbelkotletter (fjärilskotletter) och man kan då behålla innerfilén. Man kan även dela sadeln på halva ryggen och stycka racks på den övre delen där man har revbenen. På den nedre delen styckar man ut innerfilé och benar ut ”ytterfilén”.

Lamm gifter sig mycket bra med timjan, rosmarin och vitlök.

 

 

Smaken

Lammkotletter är antingen skivad lammsadel eller revben med kotlettrad, allt med en fetthalt på ca 6 %.

Relaterade produkter du finner i butik

Lammkotletter Lammkotletter är antingen skivad lammsadel eller revben med kotlettrad, allt med en fetthalt på ca 6 %. Lammkotletterna kan antingen stekas i panna eller grillas. Kotletterna ska stekas, eller...

Mer om Lammkotletter