Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Kotlett

Kotlett

Kotlettraden, som motsvarar nötköttets biffstock, huggs eller sågas till fläskkotletter. Om man sparar revbenen och skrapar dem rena samt sågar bort ryggbenet så får man ett elegant kotlettrack.

Grisens rygg kan precis som på lammet styckas och sågas på olika sätt för att få olika serverings presentationer. Kotlettrad med eller utan ben, fläskkotlett med eller utan ben och fjärilskotlett

Ofta tas det yttre fettlagret med svål bort vid styckningen, helt renputsad från ben och fett, säljs den under namnen fläskytterfilé eller fläskhare. Hel kotlettrad med ben och fett ger det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet och saftighet.

Smaken

Kotlettraden sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé. Ytterfilén är ofta delad på längden för att ge en mer filélik form.

Relaterade produkter du finner i butik

Fläskkotlett Kotlettraden sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé. Ytterfilén är ofta...

Mer om Fläskkotlett skivad