Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Kållapp

Kållapp

Köttbiten som är mer känd som flankstek

Slagsida är samlingsnamnet för hela buken och magmuskulaturen på djuret där flanksteken egentligen är en del av kållappen. I traditionell svensk styckning blir denna del köttfärskött efter man har plockat bort flanksteken.

I denna del sitter diverse muskler, varav den största muskeln kallas kållapp på svenska och Flap steak på engelska. Det är en grovfibrig och smakrik muskel som passar helt fantastiskt till grillning. Det är viktigt att köttbiten är helt putsad från hinnor och senor, och man måste tänka på hur man skivar upp detaljen efter man har grillat den. Mot fibrerna.

Flanksteken ska grillas till en innertemperatur av 57°, ca 6 min. Vänd köttbiten ett par gånger under grillning och låt köttet vila någon minut innan det skärs upp. Flankstek passar även utmärkt att mala ned och tillaga råbiff av tack vare sin karaktäristiska köttsmak. Namnet tros komma från engelskans collop som betyder just köttskiva.