Köttskolan lammkött

Lammet delas in i åtta styckningsdetaljer. Lamm är benämningen på kött av får som är yngre än ett år och som inte har lammat. Traditionellt sett har lammet styckats i grövre bitar som stek och sadel, men på senare tid har lammkött blivit mer populärt och det är vanligare att stycka ut detaljer som filé och lammentrecôte. Det är magrare kött som inte har den typiska lammsmaken. Gillar man just den karaktäristiskt lammsmaken bör man välja en hel stek som innehåller mer fett där också mycket av smaken sitter. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Lamm

Allt om Innerfilé

Innerfilé

En exklusiv och mycket mör detalj

Lamminnefilén sitter närmast ryggraden på insidan. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet. Det är den muskeln som arbetar minst på djuret, vilket gör den mör och mjäll.

Filén är en exklusiv detalj på lammet. Variationen i kvalitet mellan olika djur är liten, vilket innebär att man alltid kan vara säker på att filén är mör. Lamminnerfilén putsas fri från hinnor och steks eller grillas, men var försiktig så den inte blir genomstekt.

Smaken

Lammfilén är mycket mör och ganska liten, den sitter på undersidan av kotlettraden/sadeln.

Relaterade produkter du finner i butik

Lammfilé Lammfilén är mycket mör och ganska liten, den sitter på undersidan av kotlettraden/sadeln. Stek filén hastigt i panna. Om du köper en hel sadel finns ofta innerfilén kvar på...

Mer om Lammfilé