Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Högrev

Högrev

Högreven är en dold pärla

Högreven sitter i entrecôtens förlängning upp mot halsen. Den styckdetalj som är en av de allra bästa delarna att mala till färs för smakrika hamburgare och som mustiga långkok som kalops och Boeuf Bourguignon.

Högrevens muskelstruktur med grovfibriga muskeltrådar och många muskler innehåller hinnor, bindväv och insprängt fett, vilket ger fantastisk smak och konsistens. Grillstek, högrevshjärta och grillrev är namnet på den del av högreven som är fortsättningen på entrecôten in i högreven. På välmarmorerade djur där denna del är fast och marmorerad går det utmärkt att skiva styckdetaljen och grilla den precis som en skiva entrecôte.

Smaken

Högreven sitter i entrecôtens förlängning upp mot halsen och lämpar sig bra för mustiga långkok med djupa smaker. Köttet innehåller många hinnor, bindväv och insprängt fett vilket ger både fantastisk smak och konsistens. Styckdetaljen kan stekas hel i ugn men bör bindas upp för bästa resultat. Välmarmorerad högrev kan skivas och grillas likt en entrecôte.

Relaterade produkter du finner i butik

Högrev Högreven är ett framdelskött som är utstyckat från halsen och sitter på djurets skulderparti mellan entrecôte och hals. Högreven passar till grytor, stekar och wok. Högreven passar även till...

Mer om Högrev