Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Fransyska

Fransyska

Fransyskan gör sig bra som en saftig söndagsstek

Fransyskan eller oxfransyskan som den ibland kallas är en stor rund del från djurets bakre rygg- och lårparti. Strax efter rostbiffen men innan oxsvansen. Ett mer pedagogiskt namn vore därför lårstek eller oxstek.

Fransyskan består av fyra muskler och beroende på hur man styckar kan få fram lite olika styckningsdetaljer av den. Mitt i steken går det en relativt tjock skiva som man enkelt kan ta bort och dela steken i mindre stekar. Som sagt en perfekt detalj för exempelvis söndagssteken eller att skiva till rulader, alternativt tärna till grytbitar. Fransyskan är ganska mager men blir väldigt saftig om man steker den långsamt i ugnen.

Relaterade produkter du finner i butik

Mer om Fransyska