Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Bringa

Bringa

Nötkreaturets bröstmuskulatur är en smakrik del

Bringan sitter på framdelen av bröstkorgen på djuret. Den består av många lager muskler och fett. Då de olika musklerna har olika tillagningstider är det alltid säkrast att koka bringan först. Klassiskt rimmar och kokar man bringan för att sedan lägga den i press och sedan skiva den kall.

Man kan också stycka bringa med ben och får då så kallade ”shortribbs” med benet kvar. Dessa kokar man för att sedan kyla ned dem, marinerar med en smakrik marinad för att avslutningsvis grilla.