Köttskolan nötkött

Nötkreatur delas in i fjorton styckningsdetaljer - från kind till svans. Styckning är ett hantverk som kräver stor kunskap för att tillvarata hela djurets alla detaljer på rätt vis. En biff måste exempelvis uppfylla vissa kriterier för att få kallas för biff. Själva namnet nöt i nötkreatur kommer från fornsvenskan och är besläktat med ordet nytta. Den funktion djuren fyllde inom lantbruket förr i tiden, exempelvis dragoxar. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Nöt

Allt om Nötbog

Nötbog

Nötbog och märgpipa

Bog och märgpipa sitter båda på djurets skuldra, alltså där framben övergår till axel. Bogen omfattar den övre delen av frambenet och en bit av bröstkorgen.

Styckdetaljen bogstek eller bog är benfritt kött från detta område. Märgpipa kallas detaljen när den styckas ut med ben och märg kvar. Bogen är ett magrare alternativ till högreven. Den är kortfibrigt och rik på bindväv vilket gör att detaljen passar bra till att göra mustiga grytor, stekar, färser, hamburgare och korv av. Pepparrotskött, porterstek och kallops är klassiska rätter som lagas av bog. En blandning 50/50 bog och grovmals oxbringa resulterar i jättegoda hamburgare.

Relaterade produkter du finner i butik

Nötbog Nötbogen är en framdelsmuskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Köttet är magert och smakrikt. Nötbogen passar mycket bra till långkok, t ex Sjömansbiff, Porterstek och Tjälknöl. Jämfört med...

Mer om Nötbog