Köttskolan griskött

Grisen delas in i tolv styckningsdetaljer och är det kött det äts mest av i hela världen. Inte så konstigt då grisen är ett av våra äldsta husdjur. Traditionellt slaktades grisen på hösten när den var fet och trind, och det är därför ett klassiskt julbord än idag är fyllt av skinka, sylta och revbensspjäll. Idag äter vi griskött, eller fläskkött, året om. Inte minst under grillsäsongen då både revbensspjäll och karré trängs på grillarna. För muspekaren över djurets olika delar eller klicka på rubrikerna för att läsa mer om en specifik styckningsdetalj.

Styckeschema Gris

Allt om Bog

Bog

Köttbiten med många namn beroende på styckning

Fläskbog sitter på grisens bröst och skuldra och kan syckas på massor med olika sätt. Fläskbog, Stockholmsbog, karrébog, plattbog, picnicbog och bogbladsstek.

Detta är gamla sätt att stycka på och de olika styckningsmetoderna kom av att man i södra Sverige använde sig mycket av hel bog med ben. För att få så mycket kött som möjligt styckades därför läggen utan vinkel. I Stockholm lämnade man mer kött på framläggen men man fick då en mindre bog. I dag dominerar det sättet man styckade på i södra Sverige och den detalj man styckar fram är picnicbogen.

 

Picnicbogen är en liten mager detlaj som passar utmärkt till pulled pork eller strimlad i grytor, men den kan också användas som skinka och ätas både varm och kall. Nästan alla dessa olika stekar från bogen tjänar på att kokas före de hamnar på grillen eller i stekpannan. Tack vare all bindväv, och stora mängd muskler samt fett blir det saftiga detaljer med höga smaker och dessutom till en billig penning.