Köttskolan griskött
Styckeschema Gris
Allt om Bog
Köttbiten med många namn beroende på styckning
Fläskbog sitter på grisens bröst och skuldra och kan syckas på massor med olika sätt. Fläskbog, Stockholmsbog, karrébog, plattbog, picnicbog och bogbladsstek.
Detta är gamla sätt att stycka på och de olika styckningsmetoderna kom av att man i södra Sverige använde sig mycket av hel bog med ben. För att få så mycket kött som möjligt styckades därför läggen utan vinkel. I Stockholm lämnade man mer kött på framläggen men man fick då en mindre bog. I dag dominerar det sättet man styckade på i södra Sverige och den detalj man styckar fram är picnicbogen.
Picnicbogen är en liten mager detlaj som passar utmärkt till pulled pork eller strimlad i grytor, men den kan också användas som skinka och ätas både varm och kall. Nästan alla dessa olika stekar från bogen tjänar på att kokas före de hamnar på grillen eller i stekpannan. Tack vare all bindväv, och stora mängd muskler samt fett blir det saftiga detaljer med höga smaker och dessutom till en billig penning.